Natuurherstel in de Maatjes

Gepubliceerd op 4 augustus 2024 om 11:40

Kalmthout profileert zich graag als de gemeente “voor wie van natuur houdt”. Met het kartel Groen-Vooruit Kalmthout zetten we een stap verder. We gaan voor “een gezond en duurzaam leefmilieu in een groene gemeente”. Daarom verheugen we ons op het natuurherstel van “de Maatjes”. De grote werken beginnen in augustus.

 

Het landschap op raakvlak van Kalmthout, Wuustwezel en Zundert gebied was ooit een grensoverschrijdend moerasgebied. De Maatjes is daar het laatste restant van. In de loop der jaren werden die moerasgronden geëxploiteerd als turfwingebied. 

Omdat ook het regionale landbouwgebied zich verder bleef uitbreiden, werd het stuk grasland steeds kleiner. Die weinige overblijvende natte graslanden lijden nu onder de gevolgen van verdroging. De klimaatverandering laat zich voelen, ook hier.

De Maatjes is nu opgenomen in het Europese natuurnetwerk Natura 2000 en aangeduid als vogelrichtlijngebied. Daarom laat het Agentschap voor Natuur en Bos herstelwerken uitvoeren om vernatting van de graslanden opnieuw mogelijk te maken.

Op  drie plaatsen worden de struiken en bomen afgegraven. Daarna wordt het historisch huisvuilstort verwijderd! Oudere inwoners denken bezorgd aan wat daar destijds allemaal werd af gekieperd! Dan wordt de historische structuur met laantjes hersteld, die zich in het voorjaar vullen met water.

De werken passen ook perfect in het Europese Blue Deal programma, dat streeft naar herstellen van natte natuur. Door vernatting gaat de Maatjes weer als een spons koolstof opslaan. Zo wordt in Kalmthout een bijdrage geleverd om om de negatieve effecten van klimaatverandering af te remmen.

Voor Groen-Vooruit moeten we de Europese doelstellingen inzake natuur en water halen. Ook als gemeente dragen we verantwoordelijkheid. Het verduurzamen van ons leefmilieu moet iedereen ten goede komen op een eerlijke manier. Bijzondere aandacht moet gaan naar de plaats en kwaliteit van water in ons leefmillieu.

De natuur van de Maatjes herstellen wordt een “Win-win operatie”. Met die natte zones wordt het weer een interessante plek voor vogelsoorten als regenwulp, blauwe kiekendief en roerdomp… Maar ook voor bezoekers. En de uitkijktoren Klot wordt er opnieuw opgebouwd.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.