In de clinch over Holganza

Gepubliceerd op 18 september 2024 om 18:53

Groen-Vooruit in de clinch met gemeente over bouwproject Villa Holganza! Die villa op de Kapellensteenweg in Kalmthout is ook bekend als Villa Standaert. Het werd gebouwd in 1872 in neoclassicistische stijl en later uitgebreid met het linkse, rode gebouw in art-decostijl. Jarenlang was er de privébank Standaert.  De villa staat op de lijst van de waardevolle gebouwen.

Een projectontwikkelaar diende een aanvraag in er 14 appartementen te bouwen. Het schepencollege weigerde die vergunning, waarop de projectontwikkelaar beroep aantekende bij de provincie. Daar kreeg hij wel groen licht na het indienen van een aangepast plan. Bij de nieuwe plannen - nu voor 10 appartementen - hoorde ook een nieuw openbaar onderzoek.

En daar liep het fout. Het openbaar onderzoek liep tussen 1 en 31 augustus. Maar de gemeente maakte al op 26 augustus een advies over aan de provincie. Dus nog voor de termijn van het openbaar onderzoek verstreken is!

In dat advies staat dat de aangepaste plannen voor de gemeente ‘stedenbouwkundig aanvaardbaar’ zijn. Het college negeerde daarbij een reeks bezwaren. De Gecoro (gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening kon pas vergaderen op  4 september en bracht een bijzonder negatief advies uit.

De Gecoro stelt vast dat in navolging van het advies … dd. 26 augustus jongstleden de gevoerde procedure op een zeer ongebruikelijke, niet volledig correcte wijze is verlopen.

De Gecoro gaat vanuit deskundig oogpunt niet akkoord met de vaststelling … dat de thans voorliggende aanvraag tegemoet zou komen aan de vraag tot het behoud van de beeldbepalende historische buitenschillen en de kenmerkende vormentaal. Van de Villa.

De Gecoro stelt opnieuw vast dat deze voorliggende en aangepaste aanvraag nog steeds op tal van punten afwijkt van en niet in overeenstemming is met de doelstellingen en de stedenbouwkundige voorschriften van het BPA Kapellensteenweg 1.”

Merkwaardig: het College zag die 14 appartementen in november 2023 en in maart dit jaar niet zitten en gaf toen negatief advies. Nog geen jaar later is het wel “voor de gemeente ‘stedenbouwkundig aanvaardbaar’.

Om het verbloemend met Shakespeare te zeggen: " What's in a name? That which we call a rose by any other name would smell as sweet".

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.