Iedereen oké in onze gemeente?

Gepubliceerd op 13 september 2024 om 09:16

Kalmthout is goed op weg, maar niet iederéén voelt zich helemaal “thuis” hier.

Dat is het geval voor een alleenstaande moeder die voltijds werkt en moet krasselen om het hoofd boven water te houden. Ze krijgt nu een rekening van bijna 2000 euro gepresenteerd voor de nieuwe school van haar zoon!

Dat is bv ook het geval voor een nieuwkomer die als vluchteling hier wettelijk mag verblijven. Hij spreekt nog geen Nederlands, niemand verstaat of begrijpt hem. Begin dan eens - met een vreemde naam - woning en werk te zoeken. Slaagkansen quasi nul op nul.

Niet iedereen voelt zich hier goed “thuis”.

Veel mensen blijven met onbeantwoorde vragen zitten. Dat weegt extra zwaar op economisch zwakkeren en nieuwkomers in onze gemeente. Er was een tijd dat Moeder Kee de plak zwaaide in de Cambuus, waar boeren, jagers en stropers - en kunstenaars - een pleisterplaats vonden. Moeder Kee zou vandaag mensen helpen die bij ons hun draai of de weg niet vinden in onze polariserende samenleving.

Dat vinden Anita Oerlemans en Carine Reynaerts. Zij vragen verdraagzaamheid, verstandhouding en waardering voor wie een andere kleur of opinie heeft of even in de miserie zit.

Carine is docente aan de hogere Zeevaartschool. Ze kent het belang van de haven, met open toegang tot de wereld. Ze weet dat we verantwoordelijk zijn voor wie we in onze open wereld ontvangen. Daarom is ze actief bij o.a. Gastvrij Kalmthout, de GROS, Ouderenadviesraad ook als Grootouder voor het Klimaat.

Bij Anita groeide het engagement voor verdrukten vanuit haar verleden. Haar vader werd in WOII opgepakt en met andere kameraden van Kalmthout gedeporteerd als dwangarbeider naar een “Arbeitslager” in Duitsland. Vandaag geeft Anita nog lezingen over wat haar vader werd aangedaan. Ze spreekt over verdraagzaamheid, zonder wrok of verbittering.

De dames werkten met andere rebelse dames mee aan inzamelacties van kleding en geefdagen voor iedereen die hulp nodig had. Ze stonden op de barricade van het verzet toen hier een hetze werd ontketend tegen de komst van asielzoekers.

Ze pleiten voor nuancering in het politieke debat voor een beter begrip. Ze willen dat pleidooi ruimere weerklank geven door met Groen-Vooruit op te komen voor een gastvrij Kalmthout waar iedereen recht heeft op een warme thuis.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.