Hoe duur wordt mijn school?

Gepubliceerd op 27 augustus 2024 om 11:29

Hoe duur wordt mijn school? Ouders vragen het zich bezorgd af bij het begin van het nieuwe schooljaar.

Voor Bart Lion is het duidelijk: basisonderwijs hoort gratis te zijn. Een maximumfactuur moet de kosten voor niet-noodzakelijke artikelen of diensten drastisch beperken. Een “boterhamtaks” of reftergeld voor kinderen die hun eigen boterhammen op school gebruiken, past daar helemaal niet in. Dus weg ermee!

Bart weet waar hij het over heeft. Hij heeft zelf drie schoolgaande kinderen en is leraar “grootkeuken” in het buitengewoon onderwijs. Hij stond verbaasd over wat hij in brooddozen aantreft: van een stuk belegen pizza tot overvloedig snoepgoed. Hij vindt een aanbod van gezonde voeding in de basisschool niet alleen een middel om honger tegen te gaan, maar ook obesitas. Gezond leren eten kan een opvoedende taak in de school zijn. Dat wil hij geleidelijk aan ingevoerd zien, bij voorkeur met producten uit de korte keten: van de plaatselijke land- en tuinbouw.

In het secundair onderwijs vindt een kwart van de ouders het steeds moeilijker de oplopende schoolrekeningen te betalen. Binnenkort komt daar wellicht een onverwacht onaangename verrassing bovenop: de rekening voor nieuwe laptops die naar de ouders wordt doorgeschoven. Daarom wordt een maximumfactuur ook in het secundair onderwijs nu dringend nodig. En wat in het provinciaal onderwijs kan, moet in GITOK toch ook kunnen. Met Groen-Vooruit gaat Bart er zich voor inzetten.

Reactie plaatsen

Reacties

Wilfried Verhaert
20 dagen geleden

Helemaal akkoord