Blijven wachten op sociale woning.

Gepubliceerd op 25 juni 2024 om 18:18

Op de gemeenteraad van 18 juni werd een nieuw toewijzingsreglement voor sociale huisvesting goedgekeurd. “Het is een sluitstuk op de hervorming van de sociale huisvestingsmaatschappijen,” zo wist cd&v te vertellen. Die hervorming sleept nu al jaren aan. Gevolg? Nooit eerder zoveel mensen op een wachtlijst. Wie al ingeschreven was, moest zich opnieuw en digitaal inschrijven. De maatschappij kon maandenlang niet antwoorden op eenvoudige vragen zoals: hoeveel sociale woningen staan er leeg in Kalmthout?

Groen en Vooruit klaagden eerder de wantoestand aan. Nu zou men misschien tegen de zomer kunnen antwoorden op de vraag wat met de lege huizen zou gebeuren. Misschien. Ze snappen duidelijke de urgentie niet. En het gemeentebestuur? Het staat erbij en kijkt ernaar.

Ook de Kalmthoutse organisaties Welzijnsschakels, Hart Boven Hard en Gastvrij Kalmthout wijzen in hun memorandum op belangrijke feiten.

  • Heel weinig mensen (0,59 %) konden een onderkomen vinden in een sociale huurwoning.
  • Maar er staan wel 270 mensen op de wachtlijst voor een sociale huurwoning, 107 mensen met een leefloon.
  • 1,7 % inwoners woont in een huis in zeer slechte staat (met ernstige deprivatie).

Het streefdoel van de Vlaamse overheid: 162 sociale huurwoningen, is nog niet gerealiseerd - en zal ook niet toereikend zijn. Er is nood aan betaalbare woningen voor personen en gezinnen met een bescheiden inkomen, maar ook voor de gezinnen uit de ‘lage middenklasse’. Voor al deze mensen is wonen in Kalmthout quasi onmogelijk  geworden.

Een huis kopen is gewoon onhaalbaar voor jonge starters. De mediaanprijs voor een koophuis is hier opgelopen tot € 425.000, ver boven het Vlaams gemiddelde. Voor een huur appartement betaal je al gauw gemiddeld € 745 (stijging van 10 %). Op de privémarkt is amper nog iets betaalbaars te vinden. Zoek dan maar eens een betaalbare woning op de huurmarkt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.